Haber

Çavuşoğlu’ndan dörtlü görüşme açıklaması

Türkiye ve Suriye’nin ortasında geçen 11 yılın ardından ikili ilişkilerde normalleşme yolunda yeni bir adımın sinyali geldi.

NTV’yeDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye, Suriye, Rusya ve İran dışişleri bakanlarının 10 Mayıs’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelmelerinin planlandığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Moskova’nın 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesi Suriye ile bir görüşme yapıp yapmayacağı sorusuna “Büyük ihtimalle” yanıtını verdi.

Daha önce hazırlık toplantılarının yapıldığını ve tüm müzakerelerin “bir yol haritası çerçevesinde” yürütüldüğünü belirten Çavuşoğlu, “İstihbarat ve savunma bakanlarının toplantısı, teknik toplantılar, özellikle sahada güvenliğin artırılması, terörle mücadele, Bu konularda iş birliği detaylı bir şekilde ele alındı. Öte yandan Dışişleri Bakan Yardımcıları toplantısı da yapıldı. Şimdi Ruslar tarih önerdiler. Muhtemelen 10 Mayıs’ta böyle bir görüşme gerçekleşir” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya’nın girişimiyle gerçekleştirilecek toplantıya kimlerin katılacağının belli olmadığını sözlerine ekleyerek, “Şu anda İran Cumhurbaşkanı Afrika gezisine çıkacak. Dolayısıyla kimin geleceği belli değil. Toplantıya İran’dan katılacak. Bakan izinli mi gelecek yoksa bir arkadaş gelecek mi? Netlik kazanmadı ama bu toplantıyı ayın 10’unda yapacağız gibi görünüyor. Moskova’da yapılması planlanıyor” dedi.

Normalleşme sürecinin ilk adımı 28 Aralık’ta atıldı

Ankara ile Şam arasındaki normalleşme sürecinde Rusya’nın girişimleriyle ilk somut adım 28 Aralık’ta bakanlar düzeyinde atıldı.

Türkiye, Rusya ve Suriye Savunma ve İstihbarat Bakanlarının katılımıyla 28 Aralık 2022 tarihinde Moskova’da üçlü bir toplantı gerçekleştirildi. Görüşmede Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye’deki tüm terör örgütlerine karşı ortak mücadelenin ele alındığı açıklandı.

İlk görüşmede Şam yönetiminin Türkiye’nin topraklarından çekilmesini ve Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) “terörist” olarak tanımasını istediği ancak bu taleplerinin Türkiye tarafından geri çevrildiği bildirildi.

Bir diğer önemli toplantı ise Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakan Yardımcılarının katılımıyla Nisan ayı başında Moskova’da gerçekleştirildi. Görüşmeye Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, İran Dışişleri Bakanı’nın Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov katıldı.

Erdoğan sinyali verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Aralık toplantısı öncesi Suriye’nin kuzeyinde YPG güçlerine yönelik olası kara harekatına ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Şu andan itibaren Suriye, Türkiye ve Rusya’nın üçlü adım atmasını istiyoruz. Bunun için bizim İstihbarat teşkilatları önce bir araya gelsin, “Sonra savunma bakanlarımız bir araya gelsin, sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Konuşmalarının ardından liderler olarak bir araya gelelim. Bunu Sayın Putin’e de teklif ettim. Olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeye başlayacağız.” diye konuşmuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Rus medyasına yansıyan haberlerde, Moskova’nın Türkiye’nin önerdiği üçlü diplomasi sistemi fikrine sıcak baktığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasım ayında Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşeceğinin sinyalini vermişti, ancak Esad, Türkiye birliklerini Suriye’nin kuzeyinden çekmeyi kabul etmedikçe Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyeceğini söyledi.

DW, Reuters/TY, HT

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

habergorele.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu