Haber

Çin’in Washington Büyükelçisi Shie Fıng: Tayvan sorunu kontrol altına alınmalı

Çin’in Washington Büyükelçisi Xie Fıng, ABD ile ilişkilerin çatışmaya dönüşmemesi için Tayvan sorununun “kontrol altına alınması” gerektiğini belirtti.

Büyükelçilikten yapılan açıklamaya göre Shie, ABD’deki iş dünyası temsilcilerine hitap ettiği toplantıda Tayvan sorunu ve Çin-ABD ilişkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çin-ABD ilişkilerinin ya daha da kötüleşerek çatışma noktasına geleceği ya da gerçek uzlaşma yolunu bulacağı “kritik bir yol ayrımında” olduğuna işaret eden Shie, “Bu aşamada en önemli görev, İlişkilerdeki en büyük risk olan Tayvan meselesini kontrol altına alın.” söz konusu.

Çin’in ABD ile diyaloğa her zaman açık olduğunu vurgulayan Shie, “Barışçıl birleşmeyi kimse Çin kadar istemez. Tayvan Boğazı’nda gerilim ve savaş isteyen son taraf biziz.” ifadelerini kullandı.

İki ülkenin çatışma, karşı karşıya gelme ve soğuk savaştan kaçınması gerektiğinin altını çizen Shia, ABD tarafını ilişkilerin doğru yöne gitmesi için Çin’in temel çıkar ve kaygılarına saygı duymaya çağırdı.

Büyükelçinin sözleri, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in bu ay Çin’e bir ziyaret planladığı ve “casus balonu” krizinin ardından Şubat ayında iptal ettiği yönündeki haberlerin ardından geldi.

Ziyaret artık her iki tarafça da onaylanmadı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Şubat ayında Çin’e yapmayı planladığı ziyareti, Amerikan havalimanına giren balonun düşürülmesiyle tırmanan kriz nedeniyle iptal etti.

Kriz nedeniyle diplomatik ilişkiler ciddi şekilde kesilirken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Çin’in en üst düzey diplomatı Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komitesi Ofisi Direktörü Vang Yi, 10-11 Mayıs tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’daydı. Görüşmeleri sırasında ilişkileri yeniden kurmak için adımlar attı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Doğu Asya ve Pasifik İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Daniel J. Kritenbrink ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Çin ve Tayvan İlişkilerinden Sorumlu Direktörü Sarah Beran’ın da aralarında bulunduğu bir heyet bu hafta Çin’i ziyaret ederek ikili arasında yeniden temas kurulmasını sağladı. ülkeler. sağlamak için temaslarda bulundu.

kesan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu