Haber

Edirne Keşan’daki Ali Paşa Halk Çarşısı’nın yıkılması kararı neden uygulanmıyor?

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) –Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından ülkedeki binaların durumu yeniden eski haline döndü.

Arsa sahibi Lütfiye Gürer, İGFA Temsilcisi Erdoğan Demir’e ulaşarak bahisle ilgili belge ve bilgileri paylaştı.

Bu binanın yıkım kararına rağmen neden yıkılmadığını sordu.

GÜRER: “ARASINI 1989 YILINDA İNŞAAT İÇİN MÜTEAHHİT’E ​​TESLİM ETTİK”

1989 yılında bu arsayı Fatma-Selahattin Alipaşa’ya inşaat için verdiklerini anlatan Gürer, “O zamandan beri inşaat bitmedi. Burada 5 kat apartman olacaktı. Anlaşmamız böyleydi. Ancak 21 Mayıs 2015 tarihinde Keşan 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yapının tehlikeli olduğu belirtilerek inşaatla ilgili karar alınmış ve karar önce 22 Mayıs 2015 tarihinde Keşan Kaymakamlığı ve Keşan Belediyesi’ne intikal etmiş, gerekli süreçlerin yürütülmesi amacıyla 11 Eylül 2019 tarihinde gönderilmiş. Ancak o zamandan beri rastgele bir işlem yapılmadı. Bu konuda geçtiğimiz günlerde Keşan Kaymakamlığına ve Keşan Belediyesi’ne dilekçe verdim. Durumu CİMER’e de bildirdim. Buradan cevap bekliyorum. Keşan Kaymakamlığı ve Keşan Belediyesi’nden rastgele bir yanıt henüz gelmedi. Keşan Belediyesi’nin 2015 yılından bu yana burayla ilgili mahkeme kararını neden uygulamadığını da merak ediyorum.”

MAHKEME KARARI İŞTE:

Arazi sahibi Lütfiye Gürer, 22 Mayıs 2015 ve 11 Eylül 2019 tarihlerinde Keşan Kaymakamlığı ve Keşan Belediyesi’ne gönderilen 2012/177 sayılı Kararın içeriğini de paylaştı. Mayıs 2015:

Söz konusu bilirkişi kurulu raporuna göre; Keşan Merkez Yukarı Zaferiye Mahallesi’nde bulunan Ali Paşa Halk Çarşısı’nın mevcut durumu nedeniyle bina statiğinin can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturduğunun altı çizilirken, halk çarşısı binasının şu anda bazı esnaf ve vatandaşlar tarafından kullanıldığı hemen anlaşılıyor. . Gerekli statik rapor çalışmalarının yapılarak sonuçlara göre hareket edilmesi ve vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması gerektiği vurgulandı.

KARAR NEDEN UYGULANMIYOR?

Gürer, kararın tebliğ tarihinden bu yana kararla ilgili herhangi bir sürecin uygulanmadığını savunarak, “Bu depremin ardından Kuzey Anadolu Fay Sınırında ilçemizde 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem olursa, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş ve burada can kayıpları var, bunlardan müteahhit mi sorumlu değil mi? Mahkeme kararına rağmen bu kararı uygulamayan Keşan Kaymakamlığı mı yoksa uygulamayan Keşan Belediyesi mi olacak? Ruhlar gittikten sonra bunun sorumlusu kimlerin değeri nedir? İleride büyük üzüntülere yol açacak bir durum yaratmaması için bu kararın bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz.”

Hatırlanacağı üzere Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Kahramanmaraş depremi sonrası Keşan’daki deprem durumuna ilişkin soruları yanıtlarken, “İki fay hattımız hareket etmesi durumunda, Şarköy’den gelen fay hattımız ve Kuzey Anadolu hattımız olması durumunda” dedi. hareket, 7.3 yıl öncesine göre hesaplanan deprem haritası 7.3. 7.4, 7.5, 7.6, 7.7’lik bir deprem olursa ülkemizde yıkım oranının %50’yi geçeceğini düşünüyorum. Keşan’ın yarısı yıkılmış durumda.” açıklama yapmıştı.

“OLASI BİR DEPREMDE CAN KAYBININ HESABINI KİM VERECEK?”

Konuyla ilgili olarak vatandaşlar, harabe durumdaki binanın olası bir depremde çökerek can kaybına neden olacağından endişe duyarak yetkililerden şu sorulara yanıt arıyor:

  • 2015 yılından beri bu mahkeme kararı neden dikkate alınmıyor?
  • Burada bir deprem olursa can kaybının sorumluluğunu kim üstlenecek?
  • Keşan Belediyesi’nin 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden istediği bilirkişi raporu ve gerekçeli karar Keşan Belediyesi’ne gönderildi mi?
  • Keşan Kaymakamlığı ve Keşan Belediyesi kendilerine gönderilen dilekçeye yasal süresi içinde cevap verdiler mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu