Ekonomi

Faiz oranları kripto para piyasasını nasıl etkiler?

Kripto para şubesinin çoğunlukla 2020’de Covid-19 salgını ve ardından 2022’nin başlarında yükselen enflasyonla tanıtıldığı bir kavram olan faiz oranları ekonomileri ve piyasaları nasıl etkiler? Bitay Araştırma Bölümü Analisti Alper Samet Yorak, bu soruyu makroekonomik faktörler ve faizin piyasadaki rolü üzerinden yanıtladı.

Merkez bankaları kısa vadeli faiz oranlarını (politika faizi) yükselttiğinde hem bireylerin hem de şirketlerin borçlanması zorlaşmakta ve bu da maliyetleri artırmaktadır. Böylece ekonomide paranın ölçüsü azalmaya başlar. Para arzı daralıp fiyatlar yükseldiğinde, halka açık şirketlerin değeri düşer ve bu da insanların stoklarını kaybederek yatırım yapabilecekleri harcanabilir gelirin azalmasına neden olur. Faiz oranları yükseldiğinde, devlet tahvili gibi güvene dayalı varlıkların getirileri de artar, bu da yatırımcıları daha az riskli varlıklara yönlendirir. Kripto para birimleri üzerindeki etkilerine bakacak olursak öncelikle makroekonomik faktörlerle ilişkisini incelemek gerekiyor.

 

Makroekonomik faktörlerle korelasyon

Bitcoin’in hisse senetleri ve tahviller gibi geleneksel varlıklarla korelasyonu tarihsel olarak nispeten düşük olmuştur. Bu, elbette, kriptonun spekülatif çekiciliğinin veya kripto para piyasasının yeni bir pazar olmasının bir sonucu olabilir, çünkü kripto para birimleri hala her geçen gün büyümeye devam eden ve şimdi yeni bir trilyon dolarlık varlık sınıfı haline gelen bir pazardır. . Kripto para birimleri artık milyonlarca kişi ve Wall Street ve diğer yerlerdeki en büyük kurumların değerli bir kısmı tarafından yönetildiğinden, diğer büyük varlık sınıflarını etkileyen aynı makroekonomik faktörlerin kripto para piyasaları üzerinde ağırlık oluşturmaya başlaması şaşırtıcı olmamalıdır.

Genel bir bakış açısıyla Bitcoin ile borsalar arasındaki ilişkinin kısa vadede zaman zaman düşüş gösterse de tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğu söylenebilir. Bu, Bitcoin’in neredeyse Nasdaq Technology borsası gibi hareket ettiğini, yani birlikte düşüp yükseldiğini gösteriyor.

Yüksek faiz oranlarının kripto piyasasına etkileri nelerdir?

Yüksek faiz oranlarının kripto piyasaları üzerinde iki olumsuz etkisi vardır:

  • Piyasaya yatırım akışı azalır: Faiz oranları yükseldiğinde, banka hesaplarında tutulan mevduat getirileri artar. Yatırımcılar ise kripto paralarını elden çıkarıp nakde çevirerek risksiz getirilere yöneliyor. Böylece kripto para piyasalarına yatırım akışları azalır, piyasadan para çıkar ve kripto varlıklarda sıklıkla aşağı yönlü fiyat baskıları görülür.
  • Kripto para birimi projelerinin örtülü değerlemeleri azalır: Daha yüksek faiz oranları, bir kripto para birimi projesinin nakit akışlarına uygulanan iskonto oranını artırır ve bu da projenin maliyetini düşürür.

Devlet tahvili, tahvil ve repo gibi risksiz yatırım araçlarının getiri oranları yükseldiğinde daha uygun bir yatırım alternatifi haline gelmekte ve yatırımcıların güvenli liman olarak adlandırılan bu yatırım araçlarına akın etmesine neden olmaktadır.

Yükselen faiz oranları, kripto para piyasasında fiyatların düşmesine neden olan bir yayılma etkisi yaratır. Bu yayılma, yavaşlayan ekonomik faaliyet, daha az ticari yatırım ve faaliyet ile kripto için elverişsiz bir makroekonomik yer yaratıyor.

2022’nin başlarında, kripto para birimi fiyatları diğer riskli varlıklarla birlikte düşerken, petrol dahil birçok emtia keskin bir şekilde yükseldi. Ancak bu hareketlerin çoğunun kısa ömürlü olduğu ortaya çıktı. Yükselen oranların yavaşlaması veya durması beklenirken, 2023’ün başından itibaren hem petrol hem de Bitcoin liderliğindeki kripto para birimleri kendine uygun bir yer bulmuş görünüyor.

Yüksek faiz kararlarının da etkisiyle kripto para piyasalarında rüzgar nasıl dönüyor, yeni boğalar nasıl geliyor?

Her şeyden önce, kısıtlayıcı bir makroekonomik gündem içerisindeyiz ve piyasalar, rekor faiz artışlarının görüldüğü ve görülmeye devam ettiği bir dönem yaşıyor ve ayrıca ekonominin daralmaya hazırlandığı bu dönemde oldukça dirençli görünüyor. Geçmiş dönemlere göre dayanıklılığı ve olgunluğu artmış, kriz yönetimini başarmış şirketler ve projeler, yeni yükseliş dönemlerinde daha da hızlı gelişim gösterebiliyor.

2022 yılının ardından;

  • Luna – Terra etkinlikleri ile FTX gibi piyasada kırılganlık yaratacak projelerin iflasları geride bırakılırken, diğer sağlam projeler güçlü finansal koşullarda ayakta kalıyor,
  • Mayıs 2024 civarında gerçekleşecek olan Bitcoin Halving ile önden yaşanabilecek pozitif fiyatlandırma,
  • Enflasyondaki düşüşün kalıcı olması ile ekonomilerin 2024 yılında faiz indirimlerine başlaması,
  • Başta SEC olmak üzere dünyadaki düzenleyici kurumlar kripto para piyasasını düzenlemek için adımlar atıyor,
  • Hisse senedi, altın, gümüş gibi emtialar ve devlet tahvili gibi finansal yatırım araçlarının getirileri yatırımcıları tatmin etmemeye başlar,

Bu tür etkenler kripto para piyasasında yeni para girişlerinin artmasını ve daha sağlıklı fiyatlanmasını tetikleyerek talebin arzı aşmasını tetikleyebilir ve böylece önümüzdeki dönemde yeni rekorlar kırabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu