Ekonomi

Fitch: Türkiye’de İslami finansın büyüklüğü 100 milyar dolara ulaşabilir

Fitch Ratings’in konuya ilişkin analizinde, İslami bankaların aktiflerinin 2025 yılına kadar bölüm büyüklüğünün yüzde 15’ine ulaşmasının hedeflendiği, bu büyümenin hükümetin sektöre verdiği stratejik önemle destekleneceği belirtildi.

Analizde, Türkiye ile Körfez Arap Devletleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasında güçlenen ilişkilerin İslami finans piyasasını olumlu etkileyerek hükümetin doğrudan yabancı yatırım çekmesine yardımcı olmasının beklendiği belirtiliyor. Yıl içinde toplam 51 milyar dolar finansman taahhüdü aldığı hatırlatıldı.

Analizde, bir takım Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının yatırımlarını çeşitlendirmeyi hedeflediği ve halihazırda Türk İslami bankalarında yatırımlarının olduğu, Dubai İslam Bankası’nın yakın zamanda Türk dijital bankacılık şubesine girdiği belirtildi.

Bloomberg’de yer alan habere göre analizde, Türkiye’de iştirak bankacılığı olarak bilinen faizsiz bankacılığın, 2023 Eylül ayında toplam sektör varlıklarının yüzde 8,5’ine ulaşan pazar payı ile bankacılık sisteminin değerli bir modülü haline geldiği belirtildi. TL’deki değer kaybı ışığında değerlendirilmesi gerekiyor.

Analizde, İslami Finansal Hizmetler Kurulu verilerine göre Türkiye’nin varlıklar açısından dünyanın 7. büyük İslami bankacılık pazarı olduğu belirtildi.

Analizde Fitch’in Türkiye’deki altı İslami bankayı derecelendirdiği ve bu bankaların tamamının ‘B-‘ Uzun Vadeli Döviz İhraççı Temerrüt notuna sahip olduğu belirtildi. Fitch’in eylül ayında ülkenin görünümünü değiştirmesinin ardından aralarında bazı İslami bankaların da bulunduğu 16 Türk bankasının görünümü negatiften negatife döndü. Stabil olarak revize edildiği hatırlatıldı.

Analizde, Türkiye’de kira sertifikası olarak bilinen sukukun Eylül 2023 itibarıyla yıllık yüzde 19,7 oranında artış göstererek borç sermaye piyasasının yüzde 6,5’ini oluşturduğu paylaşıldı. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu