Haber

Kapadokya Doğal Soğuk Hava Depolarında Mantar Üretimi

Kapadokya bölgesinde soğuk hava depolarında yetiştirilen mantarların tadı ve aroması diğerlerinden farklıdır.

Yer altı ve yer üstü farklı kaya oluşumlarıyla tanınan Kapadokya bölgesinde mantarlar doğal soğuk hava depolarında üretiliyor. Kapadokya’da doğal soğuk hava depolarında aylık 4-5 ton organik mantar yetiştirilmektedir. Enes Bilgiç, Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde ‘KOP ile Mağarada Mantar Yetiştiriciliği’ projesi çerçevesinde doğal soğuk hava depolarında organik mantar üretiyor. Enes Bilgiç, kaya oymalarının organik mantar yetiştiriciliği için uygun bir ortam olduğunu söyledi. “Daha önce limon muhafazası için kullanılan soğuk hava deposunda 5 yıldır aktif olarak mantar yetiştiriyoruz. Yarım asırlık limon ve patates muhafazası için kullanılan doğal soğuk hava deposunu mantar yetiştiriciliğine uygun ortam olduğu için aktif hale getirerek değerlendirmek istedik” dedi.

Bilgiç, “Mantar yetiştiriciliğinde elektrik ve iklimlendirme masraflarını minimuma indirdiği için soğuk hava depolarını değerlendirdik. Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOP TEYAP) kapsamında Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Müdürlüğü ile Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ortasındaki mantar kompostumuz için yaklaşık 160 bin maddi destek aldık. İşimizi büyütmek istiyoruz. Mantarın tadı ve aroması farklıdır.

Aylık 4-5 ton mantar hasadını yaptıklarını ifade eden Bilgiç, “Mantar hasadımız günlük, haftalık, aylık ve mevsimsel olarak değişebiliyor. Kışın daha çok hasat ederken yazın kapasitemizi düşürüyoruz. Dışarıdaki havaların sıcaklığından dolayı burada kapasitemizi düşürmek zorunda kalıyoruz. Çünkü yazın soğutma zor oluyor. Büyük işletmeler günde 4-5 ton mantar üretirken ben küçük işletme olduğum için ayda 4-5 ton mantar üretiyorum” dedi. – NEVŞEHİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu