Haber

Kerkük’te “Kayıtsızların yerel seçimlerde oy kullanamayacağına” ilişkin düzenleme TBMM’de onaylandı.

Irak’ın Kerkük şehrinde yapılacak yerel seçimlerde, şehir dışından getirilen ve bu şehirde nüfus kaydı olmayanların oy kullanamayacaklarına ilişkin düzenleme TBMM’de kabul edildi.

Irak Parlamentosu Türkmen Kümesi Lideri Erşat Salihi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Günlerdir üzerinde çalıştığımız Kerkük ile ilgili ve Kerkük dışından getirilen seçmenlerin oy kullanmamasını içeren yasayı çıkardık. Sayımız az da olsa Meclis’te gücümüzü ispat ettik. Kerkük’ün kimliğinin değişmesine asla izin vermeyeceğiz, vermeyeceğiz.” sözlerini kullandı.

Kerkük Türkmenleri, Arap ve Kürt siyasetçilerinin söz konusu meselenin yasalaşmasına destek verdiğini belirten Salihi, “Kerkük ile ilgili özel maddede tam bir dayanışma ve uzlaşı ile gerekli düzenlemeleri yaptık.” söz konusu.

Seçim yasasının Kerkük’teki yerel seçimleri kapsayan 35. maddesine göre, kentteki seçmen kütükleri incelenecek ve Kerkük seçmeninin kimlik kartları ile yemek kartları eşleştirilecek. Eşleştirme sonucunda bilgileri eşleşmeyen kişiler bu ilde yapılacak yerel seçimlerde oy kullanamayacak.

2003 yılından sonra Kerkük’ün, Kürt siyasi partilerin ülkenin kuzeyinden getirip yerleştirdiği nüfus nedeniyle “demografik değişim” geçirdiği biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu