Ekonomi

Küresel piyasalar karışık

Dünya genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin sürmesiyle küresel piyasalar karışık bir seyir izlerken, ABD’de devam eden bilanço dönemi yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Dünyanın en büyük tedarikçi ülkesi olarak da bilinen Çin’de ekonominin beklentilerin altında büyümesinin ardından ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler yeniden gündeme gelirken, bu hafta açıklanacak makroekonomik bilgilerin ve G20 toplantılarından gelen haber akışının açıklanmayacağı tahmin ediliyor. Hindistan’da da varlık fiyatları üzerinde bir etkisi olacaktır. .

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, dün yaptığı açıklamalarda ABD’de büyümenin yavaşladığını ancak istihdam piyasasının oldukça güçlü olmaya devam ettiğini belirterek, resesyon beklemediğini kaydetti.

Yellen, Çin’e uygulanan tarifelerin “vergi amaçlı” olmadığını belirterek, ABD’nin ulusal güvenliğinin sağlanmasında ihracat kontrollerinin önemine işaret etti.

Analistler, ABD’de geçtiğimiz hafta açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinde yumuşak iniş ihtimalini vurgulamaya devam ettiğini belirtirken, devam eden bilanço sezonunun hisseler ve sektörler bazında oynaklığı artırabileceğini belirtti.

Bugün Morgan Stanley ve ABD’nin en büyük bankalarından Bank of America’nın ikinci çeyrek finansal sonuçları izlenecek.

Öte yandan dün ülkede açıklanan verilere göre New York Fed imalat endeksi Temmuz ayında 1,1 ile beklentileri aştı. Böylece endeks 2 ay üst üste tahminlerin üzerinde performans gösterdi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) New York Şubesi, Tüketici Beklentileri Anketi kapsamında 4 aylık Krediye Erişim Araştırması’nın bulgularını paylaştı. Buna göre, tüm kredi türleri için başvuru oranı yüzde 40,9’dan yüzde 40,3’e gerileyerek Ekim 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bu gelişmelerin ardından Fed’in bu ay politika faizini 25 baz puan artırarak “şahin” adımlarına son verebileceği öngörüsü para piyasalarında fiyatlamalarda güçlendi.

Dolar endeksi 99,7 ile son 15 ayın en düşük seviyesinde seyrini sürdürürken, altının ons fiyatı gün içi yüzde 0,3 artışla 1.960 dolarda, Brent petrolün varil fiyatı an itibariyle 78,7 dolar, bir önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde.

Dün New York borsasında S&P 500 yüzde 0,37, Nasdaq endeksi yüzde 0,93 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,22 artışla kapandı. ABD’de endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne satış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Dün Avrupa’da olumsuz bir seyir yaşanırken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri ve bölgede açıklanacak enflasyon bilgileri yatırımcıların ilgi odağında.

ECB Üyesi Joachim Nagel dün yaptığı açıklamalarda bu ayki toplantıda faiz artışına ihtiyaç olduğunu belirterek, Eylül toplantısındaki verilere göre hareket edileceğini kaydetti.

Öte yandan euro/dolar paritesi 1.1250’de istikrar kazanarak üst üste 9. işlem gününde yükselişini sürdürdü.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Alman ekonomisindeki sıkılaşan finansal koşullar ve enerji şoku nedeniyle bu yıl daralma beklediklerini açıkladı.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,23, İtalya’da MIB 30 endeksi 0,19 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,12 kayıp yaşadı. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Japonya hariç Asya borsaları güne negatif başladı.

Çin hükümetinin ekonominin farklı alanlarını desteklemeye yönelik adımlarına rağmen ülke ekonomisinin beklentilerin altında büyümesinin etkileri devam ederken, Çin Halk Bankası (PBoC) orta vadeli borç verme faiz oranlarını değiştirmeyerek faiz oranlarını 2,65’te sabit tuttu. dün yüzde

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Japonya arasında bir iş kurulu kurulmasına yönelik mutabakat zaptı imzalanırken, Suudi Arabistan ve Japonya’nın yenilenebilir enerji, teknoloji ve teknoloji olmak üzere 26 anlaşma ve protokole imza attığı belirtildi. tarım.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 artarken, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,3, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,5 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,1 değer kaybetti.

Dün iç piyasada yükseliş trendi izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi %2,53 artışla günü 6.600,46 puanda tamamlarken, tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, en yüksek seviye rekorunu da 6.603,98’e getirdi. puan.

Dün yüzde 0,6 artışla 26,3490’dan kapanan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 26,3500 seviyesinden işlem görüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün Hindistan’da düzenlenen G20 toplantılarında yoğun sohbetler gerçekleştirdi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in, Bakan Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Türkiye’nin ekonomik görünümü ve politika yönünü ele aldığı bildirildi.

Görüşmede, küresel ekonomik sorunların çözümü ve iki ülke ekonomilerindeki refahın artırılması için Türkiye ve ABD’nin G20 dahil olmak üzere birlikte nasıl çalışabileceğine de dikkat çekildi.

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid bin Abdulaziz al-Falih ise Vizyon 2030 yatırımlarında özel sektörün varlığına büyük önem verdiklerini belirterek, “Her iki ülkede de özel sektörün varlığına büyük önem veriyoruz. Suudi Arabistan ve Türkiye Yatırımların çeşitlenmesini ve çeşitlenmesini istiyoruz.” söz konusu.

Analistler, bugün yurt içinde net uluslararası yatırım durumu ve konut fiyat endeksi ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devam eden ziyaretlerinden gelen haberlerin, yurt dışında ise ABD’de perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerinin takip edileceğini belirtti.

BIST 100 endeksinde teknik açıdan 6.700 ve 6.800 seviyelerinin direnç olarak öne çıkabileceğini belirten analistler, 6.500 ve 6.400 puanlarının dayanak konumunda olduğuna dikkat çekti.

Bugün piyasalarda takip edilecek bilgiler şu şekilde:

10.00 Türkiye, Mayıs ayında uluslararası yatırım pozisyonu

14.30 Türkiye Mayıs Konut Fiyat Endeksi

15.30 ABD, Haziran perakende satışları

16.15 ABD, Haziran ayı kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi

kiziloren-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu