Ekonomi

8. Avrasya Yüksek Öğretim Zirvesi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Türkiye’deki yükseköğretim kurumları, sahip oldukları eğitim kalitesiyle birçok ülkeden uluslararası öğrenci çekmeye devam ediyor. 2012’de ülkemizde okuyan uluslararası öğrenci sayısı 31 bin iken bu rakam 260 bin. 2022’de ve bu yıl 300 binin üzerinde çıktı.” söz konusu.

Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) öncülüğünde, İstanbul Aydın Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl sekizincisi düzenlenen Avrasya Yüksek Öğrenim Tepesi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Stand Sarayı’nda başladı.

Etkinliğe görüntülü mesajla katılan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 11 ilde binlerce vatandaşı etkileyen deprem felaketiyle ilgili üzüntüsünü paylaştı.

Deprem bölgesinde olduğu için etkinliğe fiziki olarak katılamayacağını kaydeden Muş, Türkiye’nin büyük ve güçlü bir ülke olarak yaralarını en kısa sürede saracağını, bu süreçte ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

Muş, kendine has bir dinamiğe sahip olan ve içinde eğitim branşını da barındıran hizmet kollarının, mal iş kolunun tamamlayıcısı olması nedeniyle tüm dünyada değerle kabul edildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Her geçen gün farklılaşan üretim ve tüketim modelleri, teknoloji ile yeni iş yapma biçimleri ve ülkelerin bu alanda uyguladıkları politikalar dünya hizmet ticaretini şekillendirmeye devam ediyor. bu gelişim ve değişimi yakından takip etmek ve bir parçası olmak. 2010 yılından günümüze bakıldığında, her yıl mal ticaretinden daha hızlı büyüyen dünya hizmet ticareti, 6 trilyon dolar.

Türkiye’de hizmet sektörünün önündeki tecrübesi, genç iş gücü ve hizmet sunum kalitesi ile bu alanda dünyada öne çıkan ülkeler arasında yer almaktadır. 2002 yılında 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımız, ülkemizin bu alandaki istikrarlı çalışmaları sonucunda sürdürülebilir bir artış trendi yakalamıştır. Pandemi sonrası dönemde hizmet gelirlerimizde hızlı bir toparlanma yaşandı ve 2021 yılında hizmet ihracatımız 61,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılında Cumhuriyet tarihimizin rekoru olarak nitelendirebileceğimiz 90 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirilmiştir.

“Türkiye yükseköğretim alanında cazibe merkezi olmaya devam edecek”

Eğitim sektörünün birçok alandaki etkinliği nedeniyle stratejik bir öneme sahip olduğunun altını çizen Bakan Muş, bakanlık bünyesinde bu alanda yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Muş, “Türkiye’deki yükseköğretim kurumları, sahip oldukları eğitim kalitesiyle birçok ülkeden uluslararası öğrenci çekmeye devam ediyor. Ülkemizde öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı 2012’de 31 bin iken, 2022’de bu sayı 260 bine yükseldi. Bu yıl 300 binin üzerinde Türkiye bu yönüyle dünyada en çok uluslararası öğrenci çeken 11. ülke konumunda. Ülkemizin yükseköğretim alanında bir çekim merkezi olmaya devam edeceğine inanıyoruz.” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu