Sağlık

“Cahil Cesaret” olarak da bilinen Dunning-Kruger Etkisi Nedir?

Çevrenizde hiçbir şey bilmediği halde her şeyi biliyormuş gibi davranan birini görmüşsünüzdür. Bu tuhaf ama yaygın özgüven patlamasının ardındaki sır ‘Dunning-Kruger Etkisi’ olarak biliniyor. Kendine çok güvenen ama aslında bilgisi kısıtlı olan bu bireylerin sırrını paylaşıyoruz. ?

Kaynak: 12

Dunning-Kruger Sendromu, Justin Kruger ve David Dunning tarafından ortaya atılan ve psikoloji literatürüne adını yazdıran bir bulgudur.

Bu çalışmaları nedeniyle 2000 yılında Ig Nobel Ödülü’ne layık görüldüler.

Bu teoriyi cehaletin bireyin özgüvenini arttırması şeklinde özetleyebiliriz.

Araştırmalar, vasıfsız kişilerin kendi vasıfsızlıklarının farkına varamadıklarını, hatta vasıflarını abartma eğiliminde olduklarını gösteriyor.

Aynı zamanda bu bireyler, gerçekten nitelikli insanların yeteneklerini tam olarak kavrayamamaktadırlar. Ancak vasıfsız olan bu bireylerin eğitim yoluyla vasıflarını artırmaları halinde kendi vasıfsızlıklarının farkına vardıkları da gözlemlenmiştir.

Bu teoriyi test etmek için Cornell Üniversitesi’nde 45 öğrenciyle bir çalışma yapıldı.

Öğrencilere bir test sunulduktan sonra onlardan testin sonuçları hakkında varsayımlarda bulunmaları istendi. En az başarılı olan öğrenciler testin çoğuna doğru yanıt verdiklerine inanırken, en başarılı öğrenciler daha mütevazı tahminlerde bulundu.

Bu sendromun sonuçları iş dünyasında da görülebiliyor.

Niteliksiz ancak özgüveni yüksek olan bireyler, kendi yeteneklerini övmekten çekinmez, öne çıkar ve sınırlarının ötesine geçmeyi hedefler. Öte yandan, gerçekten yetenekli ama alçakgönüllü bireyler hak ettikleri takdiri göremiyor ve çoğu zaman arka planda kalıyor. Bu durum yeteneksiz ancak özgüveni yüksek bireylerin kariyerlerinde daha hızlı ilerlemelerine neden olabilir.

Halk arasında bu sendrom “cahil cesareti” ya da “gösterişçilik” gibi terimlerle anlatılabilir.

Bazılarına göre cehalet bireyin kendine olan güvenini artırıcı etkiye sahiptir.

Bu nedenle bazen daha az bilgiye sahip bireyler, daha bilgili bireylere göre daha çevik ve yenilikçi olabiliyorlar. Bu olguya bazen ‘üstünlük yanılsaması’ veya ‘özsaygı zehirlenmesi’ adı verilir.

Özetle Dunning-Kruger Sendromu, bireylerin kendi yetenekleri ve bilgileri konusunda ne kadar objektif olduklarını sorgulamamıza neden olan ayrı bir zihinsel olgudur.

haberhemsin.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu