Hamas-İsrail savaşının küresel güçler üzerindeki etkisi ne olacak? Çarpıcı analiz
-
HABER7
Şiddet ve zulmü giderek artan İsrail’in saldırılarının küresel güçlerin istikrarındaki yeri, nedenleri ve etkilerinin incelenmesi. Mehmet Ali Bal 7 Ekim savaşını iki temele ayırdı. Prof., ilk olarak Hamas’ın Aksa Tufanı saldırısını kendi inisiyatifiyle gerçekleştirip gerçekleştirmediğini inceledi. İkinci unsurda Bal, savaşın küresel sonuçlarının ve bölgesel etkilerinin neler olduğu sorusunun yanıtını aradı.
Prof. Bal, Hamas’ın ilk saldırısının ardından herhangi bir lojistik, askeri planlama ve hazırlık yapılmadığını belirterek, saldırının Hamas’ın iç dinamikleri ve karar alma sistemleri gücüyle yapılmadığını gösterdi. Bal, ” En azından Hamas saldırının devamını gerçekleştirmiyor ve stratejik karargah başka bir güçte.” söylenmiş.
HAMAS’IN ARKASINDAKİ GÜÇ
Mescid-i Aksa Tufanı’nın itici gücü olabilecek İran, Çin, Türkiye, Rusya, Orta Doğu ya da AB ülkelerinin savaşın öznesi olma konumunu zayıf bulan Mehmet Ali Bal, şunları söyledi: Hamas bağımsız değil. Nüfuzlu yapısı ve angaje kadrosuyla farklı güçlerin etkisi altındadır. .” fikrini savundu.
Olaylar zincirindeki şüpheli bulgularını paylaşan Prof. Mehmet Ali Bal, İsrail’in Mescid-i Aksa Tufanı’na hızlı ve şiddetli tepki verme yeteneğinin dikkat çekici olduğunu kaydetti. 300 bin yedek askere hazırlık emri verilmesinin ve eş zamanlı olarak küresel merkezlerde yoğun sistemli propaganda yürütülmesinin önemine vurgu yaptı.
“İsrail karşıtı koalisyonun” saldırıya hazırlıksız yakalandığını belirten Bal, bu argümana delil olarak Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve İran gibi güçlerin bireysel ve kolektif durumlarını sundu. Rusya ve Çin’in küresel ölçekteki karşı açıklamalarının ikna edici olmaktan uzak olduğunun altını çizdi.
Bal, dünyada ABD ve İsrail’e yönelik yansımalarının artık yaşandığını söyledi. sert güçHiçbir şey üretebilecek kapasitesinin bulunmadığını, mevcut durumda ve kısa vadede İsrail’i engelleyecek düzeye gelemeyeceğini belirtti.
7 Ekim savaşında İran, Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan İki ülke arasındaki barış görüşmelerinin sona erdiğini hatırlatan Prof. Bal, İsrail ile Türkiye arasındaki yumuşama sürecinin sona erdiğini kaydetti. Bal, Rusya ve Çin’in savaşa güç kullanarak müdahale edebileceğini ancak bu formülü takip edemeyebileceklerini belirtti.
Bal, Çin’in sert güç kullanma politikası ve gücüne sahip olmadığını ancak farklı coğrafyalara dikkat çekmesi nedeniyle uzun vadede maksimum fayda sağlayacak ülke olacağının altını çizdi.
Bal, Rusya’nın askeri gücüyle siyaset yaratma çabalarına rağmen bu savaşta ABD ve İsrail’in karşısındadır. beton/betonMüdahale düzeyine çıkmayacağını iddia etti.
İsrail ile ABD’nin karşılıklı bağımlılığa mahkum olduğuna dikkat çeken Prof. Bal, uzun vadede ABD’nin toplumlar nezdinde itibarının azalacağını belirtti.
AYNI DAHA KÖTÜ
‘İsrail kara operasyonu yapmasa bile hava saldırılarına devam edeceğiz’ Kara operasyonu kadar kötü.diyen Prof. Bal, manevi savaşa ilişkin ise İsrail’i dünya kamuoyunda savunmak, meşrulaştırmak ve nüfuz aracı haline getirmek için haber ajanslarını, televizyon kanallarını ve internet kanallarını kontrol ettiğini vurguladı.
Prof., Türkiye’nin barış için nasıl bir mücadele stratejisi benimsemesi gerektiğine de değindi. Bal tekliflerini 7 unsurda sıraladı. Uzun vadeli, kapsamlı ve sabırlı bir stratejinin uygulanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ali Bal’ın yazısını okumak için tıklayınız…