Ekonomi

EGİAD ile Şırnak arasındaki ticaret hattı

Şırnak İşadamları Derneği Lideri Nihat Bilişik, EGİAD Ege Genç İşadamları Derneği Lideri Alp Avni Yelkenbiçer’i ziyaret etti. Şehirlerarası kültürel ve ticari işbirliklerinin değerlendirildiği toplantıda, Şırnak ve İzmir’in farklı coğrafyalar ve kültürler açısından çok değerli bir stratejik konumda bulunduğu vurgulandı.

Dernek merkezinde gerçekleştirilen toplantıda Sivil Toplum Kuruluşlarının faaliyetlerine de değinilerek bilgi alışverişinde bulunuldu. Ziyarette iki kurumun ortak projelerde birlikte hareket edebileceğine de dikkat çekilerek, ortak hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdüren iki derneğin iş birliklerini güçlendirmeyi ve kalıcı kılmayı amaçladıkları vurgulandı. Ziyaret kapsamında düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Şırnak İşadamları Derneği Başkanı Nihat Bilişik, Egeli iş adamlarına bölgenin ticari ve ekonomik hacmi hakkında detaylı sunum yaptı.

“Habur Sınır Kapısı’nın değeri her geçen gün artıyor”

Türkiye’de sınır illerinde yaşayan insanların günlük ihtiyaçlarını ucuz ve kolay bir şekilde karşılamak için başlatılan bu ticaretin Türkiye ekonomisine katkısının yadsınamaz derecede büyük olduğunu belirten Bilişik, “Türkiye’den yapılan ihracat rakamlarına baktığımızda 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 29,20 artış gözleniyor.Irak, Ocak-Ekim 2022 toplam ihracatımızda ilk 20 ülke içinde üçüncü sırada yer alıyor. 2022 yılının Ekim ayında aynı döneme göre en çok ihracatı sırasıyla Almanya yüzde 0,63 düşüşle 1 milyar 679 milyon dolar, yüzde 0,02 düşüşle ABD – 1 milyar 679 milyon dolar ve yüzde 25,99 artışla Irak ülkesi 1 milyar 418 yaptı. İpek Yolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün ilişki yönetimi bazında Ocak-Ekim döneminde yapılan ihracat adedi 3 milyar 150 milyon 886 bin 289 dolar artış gösteriyor. 2020’ye göre yüzde 55, 2021’e göre yüzde 29 artış. Ocak-ekim döneminde Habur bölgesine giren ve çıkan toplam araç sayısı 1 milyon 489 bin 551. Bir önceki yılın ilk on ayına göre, yüzde 26’lık bir artış gözleniyor. Aynı dönemdeki yolcu sayısı ise 3 milyon 890 bin 900. Ülkemizin son yıllarda kalkınma hamlesinde yakaladığı ivme, uluslararası ticarette artan ticaret hacmi, yeni teşvik yasasının illere getirdiği avantajlar Bölge ve 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat rakamı öngörüsüyle Habur Sınır Kapısı’nın önemi her zaman vurgulanmıştır. gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenlerle Habur Sınır Kapısı’nın özellikle ipek yolu sınırındaki iller ve ülkemiz için çok değerli bir sınır kapısı olduğu aşikârdır. Şırnak İşadamları Derneği olarak bu ticaret sınırını EGİAD’lı iş adamlarıyla paylaşmanın iki bölgenin ticaretine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

Şırnak ve EGİAD ticaret yapmak isteyenler için köprü olacak

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Irak’a açılan kapı konumundaki Habur Sınır Kapısı’nın mevcut durumunu ve bölgeye etkilerini harika bulduğunu belirterek, “Habur Sınır Kapısı, Şırnak ilinin de bölge açısından çok değerli bir konuma sahip olduğunu belirterek, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi, özellikle Şırnak, bu kapının avantajlarından yıllar içinde daha fazla yararlanabilmelidir. Habur Gümrük Kapısı, son dönemde artan güvenlik sorunları nedeniyle yaklaşık 25 gün süreyle karşılıklı giriş çıkışlara kapatılabiliyor. Bu durum bölgedeki ihracatçıların zarar görmesine neden olabilir. Bölgemiz İpek Yolu hattı üzerinde yer almaktadır. İller ve ülkemiz için çok değerli olan bu kapıdaki sorunları tespit eden, gündeme getiren, sorunların analizi için çalışan ve çizilen Şırnak İşadamları Derneği Başkanı Nihat Bilişik’e teşekkür ederiz. Bölgedeki ticaret hacmine dikkat önemli değişikliklere yol açtı. Dünya ekonomisindeki değişimler ülkeler arasındaki ticaret hacminin değerini artırmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasında endüstriyel üretimin yanı sıra pazar çeşitliliği ve ticarette rekabet avantajı hayati bir rol oynamaktadır. Bu nedenle ülkeler kalkınma politikalarında uluslararası ticarete geniş yer vermelidir. Şırnak İşadamları Derneği ile iş yapmak isteyen EGİAD’lı iş insanlarımıza köprü olmak mutluluk verici” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu